Motosiklet Lastik Balans Gerekli midir?

12-11-2022 13:09
Motosiklet Lastik Balans Gerekli midir?

Motosiklet Lastik Balans Gerekli midir?

Lastik balanslama , lastiğin çevresi etrafında eşit ağırlık dağılımı elde etmek demektir.
Yuvarlak nesnelerde muhtemelen herkesin başına  gelmiştir çocukken oynadığımız yuvarlak nesnelerde dahi üzerine planda olmayan bir bir ağırlık yüklediğimizde dengesinin bozulduğunu gözlemleriz.
En basitinden kumaş dikişli futbol  topları düşünelim bir yerinde ki ufak bir dikiş atması bile topun gidiş açısını hızı performansını dengesini her şeyini değiştiriyordu.
Sürücüleri güvende tutmak için motosiklet lastikleri her zaman balanslı olmalıdır. Bir miktar  dengesizlik lastiğin ve  motosikletin performansını etkileyebilir  ve ihmal edildiğinde bir kazaya da  neden olabilir.

Motosiklet Lastik Balans Avantajları Nelerdir;

Balans denince sadece lastiğin biraz titreşim yaratması veya sadece yüksek süratlerde kafa sallaması aklınıza gelmesin. Motosiklet lastiklerini balanslı kullanmak onların kullanımı ömrünü arttırır.
Motosiklet lastiklerinizi balanslı tutmak da onları daha uzun süre kullanmanızı sağlar. Dengesizlik, kolay aşınma ve yıpranmayla motosiklet lastiklerine verilen hasarı arttırır.
Yalpalayan lastik sadece kendine değil bağlı olduğu rulmanlara ve  milin üzerinde de olmaması gereken bir salınım oluşturduğundan görmediğiniz şekilde mil yatağında ve rulman gibi parçalarlar da da ömür azaltma etkisi çoktur.

Motosiklet Lastiğinin Balans Yapılması Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Lastikler balanslı olmadığında düz yolda bile engebeli bir yolda sürüyormuşcasına benzer bir titreşim hissedersiniz.

Ayrıca lastiklerin balans problemi olduğunda daha hızlı ve tutarsız bir yıpranmaya yol açar bunu gözlemleyebilirsiniz.

  • Motosikletinizin lastiğin balanssız olmasına neden olabilecek yol koşullarında sürülüp sürülmediğini kontrol edin.
  • Lastiklerin aşınmasını kontrol edin.
  • Düzensiz bir aşınma görürseniz motosikletinizi balanslayın


    Motosiklet Lastik Balans Yapmak Zorunlu mu?

    • Olası bir lastik dengesizliğini söylemek kolaydır. Lastikler dengeden çıktığında belirli bir hızda alışılmadık bir titreşim hissedeceksiniz. Titreşimler fark edilir. Dengesizlik, tekerleğin veya lastiğin jantındaki eşit olmayan ağırlık ile başlar. Dengesiz bir lastik titrek bir gidona sebep olur ve kolay hissedilir.
    • Lastikler ayrıca düzensiz ve daha hızlı bir sırt aşınması gösterecektir. Balanssız lastikler, yan duvarda taraklı veya çukurlu bir aşınma paterni veya çıkıntı gösterir.
    • Dengesiz lastiklere sahip araçlar için yaygın bir semptom zayıf yakıt ekonomisidir.
    • Arabalarda balanssız lastikler aracın root ayarını da bozarlar
    • Dengeli bir lastik düzgün bir şekilde yuvarlanacak ve lastiğin ömrünü uzatmasına yardımcı olacaktır. Konforun yanı sıra, denge lastikleri yolculuğu sizin için daha güvenli hale getirecektir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.